Základem zdejších receptů je klasicky olivový olej, navíc tu využívají místní kvalitní čerstvé suroviny – ovoce, zeleninu, sýry, mléko, vejce, plody moře i víno – a místní pak zaznamenávají téměř nejlepší průměrnou délku života na světě. V místních tavernách a restauracích musíte ochutnat zdejší různé druhy trav, šneky nebo sladkosti – výborné mitzithropitakie (taštiky s tvarohovým sýrem a medem).
Obsah
Známé pokrmy
Ochutnali jsme výborné plněné vinné listy, tzv. dolmadakie. Maso ani mléko nepatří do jídelníčku na Krétě každý den, ale dlouhou tradici tu má kromě panenského oleje, sýr, rakija, víno (plné antioxidantů), aromatické rostliny nebo med. Vynikajícími zeleninovými recepty je uvařený květák smažený v obalu ze směsi mouky, prášku do pečiva, sýra, vajec a piva nebo vařené artyčoky osmažené ve směsi sýra, vajec a pepře.
Tresku smaží v obdobné směsi jako květák, ale přidávají místní česnekovou pastu. U silnic doporučujeme nasbírat jako lahůdku k svačince v sezoně místní fíky.
Výlety na ostrově
Hlavním městem ostrova je sice Lefkáda, pro turisty je ale lákavější městečko Nidri na východním pobřeží s malebným přístavem, zasazené do husté vegetace citrusů, fíkovníků, datlových palem a vinic – tak typické i pro další řecké ostrovy.
Zároveň ale pulsuje i rušným nočním životem – všude jsou bary, diskotéky, taverny s živou hudbou Největším letoviskem je městečko Nidri na východním pobřeží ostrova. Výhled se nabízí na přilehlé malé ostrůvky včetně ostrova Skorpios, který kdysi patřil věhlasnému miliardáři Onasisovi.
Řecké pochoutky
Ostrované skvěle upravují čerstvě ulovené ryby z okolního moře. Dále si můžete vybrat z řady malých pokrmů mezes, které se často podávají k ouzu. V místních tavernách a restauracích musíte ochutnat zdejší výborné tzatziki nebo klasický gyros. Večer můžete zakončit sklenkou řeckého vína, talířkem oliv nebo lahodných fíků.