Jak chutná thajská kuchyně a jak je to jídlem a vařením v Thajsku? Mnoho lidí bere svou dovolenou jako čas, po který budou pouze lenošit u mořské pláže. Jiní rádi objevují místní krásy a je jedno, zda se jedná o místní pamětihodnosti anebo přírodní divy. Jsou však i tací, kteří se o své dovolené nejvíce těší na to, až budou moci ochutnat místní gastronomické speciality.
Super last minute do Thajska za 16.420 Kč ⇒
Obsah
Opravdu ostrá jídla
Spoustu lidí může odradit fakt, že thajská kuchyně je obecně velmi pálivá. Thajci velice rádi své jídlo koření a to tak, že čím víc, tím líp. Poprvé tak při ochutnání místního jídla můžete prožít menší šok. Pokud vás tento fakt neodradí, můžete si být jisti, že si na pálivost velice rychle zvyknete a své hranice snesitelnosti budete posouvat dál a dál.
Mezi nejoblíbenější koření patří např. kari, různé druhy chilli, citrusové plody, zázvor, skořice, kokos a mnohé další. Ceny jsou v Thajsku obecně extrémně nízké a jídlo a ingredience kupíte relativně levně.
V jednoduchosti je krása
Obecně se dá říci, že je zdejší kuchyně velice pestrá – hlavní složkou bývá především rýže (z níž se dělají i všudypřítomné nudle), zelenina i ovoce, kuřecí a vepřové maso, ale taktéž ryby a plody moře. Jídla jsou velice jednoduchá, přičemž důraz je kladen zejména na rychlou a snadnou přípravu.
Thajská kuchyně taktéž ráda pracuje s olejem, takže většina jídel je na jejich základě postavena a je jedno, zdali se jedná o olej sójový či palmový. Jídla jsou však paradoxně zdravější, než ta česká.
Zkuste to i netradičně
V Thajsku však můžete narazit i na jiné speciality, jež ovšem evropskému oku příliš neladí. Jedná se zejména o pokrmy z různých druhů hmyzu. Pokud však překonáte počáteční odpor, zjistíte, že je připravovaný hmyz vlastně velice chutný.
Odměnou vám bude dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví, neboť hmyz je obecně z nutričního hlediska velice výživný a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů důležitých pro lidské zdraví.